Första (framgångsrika) semester för två

Havet, solen, han och hon – och det verkar som att inget annat i världen betyder något … Men den första upplevelsen av en gemensam semester för ett ”nybörjare” -par avgör mycket i utvecklingen av relationer. Långt ifrån det vanliga vardagen måste de två öppna för varandra utan utsmyckning.

Två flygbiljetter, två resväskor redo för resan … Önskan att fly från alla (naturligtvis är det bättre – till någon ö, där det bara finns natur, stjärnor och havet) är känd för alla älskare. Även om det strax innan jag lämnar kan det uppstå otvivelaktiga tvivel i min själ: ”Vad händer om vi hade fel? Kommer vi att komma överens med varandra? Vad vi ska prata om. »Sådana frågor är oundvikliga, för den första gemensamma semestern är en vändpunkt för parets förhållande.

Att vara under mikroskopet

Oavsett om vi väljer de bekväma stränderna i Spanien eller en timmerstuga vid stranden av Volga som ett ”paradis för två” blir den första gemensamma resan ett test för oss. När allt kommer omkring handlar det inte bara om att spendera några timmar ensam (när båda har tid och lust) – i flera dagar eller till och med veckor kommer vi ständigt att vara tillsammans. Och därför finns det ingen chans att dölja det faktum att någon föredrar en ”kreativ” röra i sina saker, och att någon inte gillar att raka sig i onödan eller inte ser poängen att krypa ut under täcket tills middagen serveras. När vi reser tillsammans går vi frivilligt till närhet tjugofyra timmar om dagen.

”Beslutet att gå någonstans tillsammans är ett seriöst steg mot varandra”, säger psykoterapeut Viktor Makarov. ”Båda partner tar medvetet risker: trots allt kan en sådan tillnärmning både stärka och skaka det redan etablerade förhållandet”.

Gemensamma resor gör att vi inte bara kan hålla varandra ansikte mot ansikte utan också att öppna oss själva och lära känna vår partner i en atmosfär av vardaglig och mänsklig närhet. ”Det är förgäves att man tror att huvudprovet för kärlek är separation. Ett hotellrum i ett rum kan vara ett mycket allvarligare test, varnar familjepsykolog Inna Khamitova. Att ha nära kontakt tjugofyra timmar om dagen är inte lätt även för mycket nära människor. Föreställ dig: den ena är en ”uggla” och den andra är en ”lärka”, och på semester kommer detta oundvikligen att återspeglas i deras gemensamma planer. Båda måste räkna med detta. ”Det är här en viss typ av relationer kommer att uppstå”, fortsätter Inna Khamitova, ”huruvida de kommer att fatta ett gemensamt beslut om en gemensam regim, om de kommer överens om en ömsesidig kompromiss, eller om den ena kommer att bevisa för den andra att han har fel och krypa det under sig. Hur man delar badrum, går på utflykt eller solar vid poolen, äter hemma eller i en restaurang – paret letar ständigt efter sätt att nå en överenskommelse. Förrän vi har bott tillsammans åtminstone några dagar i rad kan vi inte säga att vi var skapade för varandra. ”.

Test av närhet

Se den andras sanna önskningar, karaktär, beteende och ”jämför” syn på livet.

Utforska önskningar

Ge upp för attraktion, lyssna på varandras kroppar och önskningar, harmonisera dina sexuella rytmer.

Frestelsen är perfekt

Låt dig vara öppen, inte idealisera din partner och inte försöka försköna ditt utseende för honom.

Kontrollera vyer

”Rytmen i vårt liv beror till stor del på våra dagliga behov, gamla vanor, familjetraditioner”, säger Viktor Makarov. ”På semester är det motsatta – det är inte vi som organiserar världen omkring oss, utan det omorganiserar oss.” En semester för två är en tid med maximal intimitet, det ger oss ett unikt tillfälle att se de andras sanna önskningar, karaktär och beteende.

”Vi träffade min framtida make i mer än två år innan vi lyckades kombinera våra semestrar”, säger den 31-årige Svetlana. – Vi gick på en vandring längs en enkel bergsväg. Egentligen var jag rädd att jag snabbt skulle bli trött, att jag skulle bli uttråkad från civilisationen, men han övertalade mig. Och jag ångrade det inte: där verkade jag se honom med andra ögon och … blev kär i riktigt. Jag trodde att han var den vanligaste killen, men en bra person. Och han visade sig vara fantastisk – omtänksam, skicklig, stark. Jag förstår inte hur jag kunde betrakta honom som vanlig! ”

”Genom att spendera tjugofyra timmar med varandra får partner (ibland för första gången) också möjligheten att” jämföra ”sina syn på livet”, säger sociolog Irina Palilova. – I de dagliga tidsproblemen har vi faktiskt ofta inte tid för seriösa samtal om det viktigaste. Situationer som låter dig se din partners beteende och handlingar kanske inte fungerar – trots allt är dejtingsmiljön alltid lite konstgjord, förutom att båda vid sådana ögonblick främst är inriktade på varandra och inte på vad som händer runt. ”.

Önska tid

I en atmosfär av avkoppling bygger vi inte längre livet enligt tidsramar eller skyldigheter, de viktigaste önskningarna och känslorna – vår och vår partners – blir de viktigaste. ”I grund och botten är det på semester som vi upptäcker andras sanna önskningar”, tillägger den franska sexologen Gerard Leleu. – När allt kommer omkring visas det viktigaste till vårt förfogande – tid för kramar vid siesta, för att utforska våra kroppar, önskningar, sexuella rytmer. Därför är resor tillsammans också ett avgörande steg som parets framtida sexliv i hög grad beror på. ”.

”Semester är tiden för den största sexuella intimiteten när du kan fokusera på processen, inte resultatet”, håller Inna Khamitova med. – Det här är en möjlighet att vara en sexuell gourmet, att lyssna på din partners önskemål och dina egna. Du kan ”släppa” attraktionen, njuta av utsökta nöjen, försöka bättre harmonisera dina sexuella rytmer – på detta sätt uppstår en grund som förhållandet därefter kommer att hållas ”.

När paret återvänder till sin dagliga arbetsrytm, där det inte finns tillräckligt med tid för varandra igen, kommer känslorna att avta och sex kan verka som något bekant, och känslan av djup sexuell interaktion som de kände under den första semestern tillsammans hjälper ofta till att återföra känslor andetag.

Spela inte med

”Nina och jag bestämde oss för att åka till Turkiet tillsammans sex månader efter att vi träffades”, påminner den 26-årige Eugene. – Jag var säker på att vi skulle ha en fantastisk tid tillsammans – trots allt var vi kär, vi ville vara nära, men det fanns inte tillräckligt med tid, trots att jag ofta bodde hos henne över natten. Men resan visade sig vara en fullständig mardröm! I Moskva var Nina en affärsmässig och aktiv tjej, och där låg hon i sängen till middagstid, det var omöjligt att dra ut henne längre än stranden, hon var inte intresserad, och så snart vi gick tio minuter började hon klaga på att hon var trött … Det är bra att allt detta upptäckte tillräckligt tidigt innan förhållandet gick för långt! ”

”Du måste förbereda dig för en gemensam resa”, råder Viktor Makarov. – Alla vet hur viktigt det är att inte ta fel i valet av saker – kläder för vädret, i en guidebok eller läkemedel. Det är lika viktigt att förstå graden av autonomi i förhållande till varandra. ” Det är värt att bestämma gränserna för intimitet som är acceptabla för båda, eftersom var och en behöver en del personlig tid och utrymme. ”Försök fånga ögonblicket när den andra vill vara ensam”, fortsätter Viktor Makarov. – Om din partner inte är intresserad av att svara på dina frågor, ser frånvarande ut, tappad i tanken, kanske det är dags att ge honom en ”paus”.

”Att fokusera för mycket på varandra är riskabelt”, bekräftar Inna Khamitova. – Det är tydligt att de två länge har drömt om att stanna längre tillsammans, och de, som i havet, rusar in i denna närhet och får sedan reda på … att de är trötta på varandra. Det finns en känsla (för var och en av de två) att i denna oändliga sammanslagning förlorar du dig själv. Och detta är en helt naturlig känsla, för var och en av oss är en social varelse, men vår egen individualitet är inte mindre viktig för oss ”.

Samtidigt, i en avslappnad atmosfär av avkoppling, är det lätt att börja idealisera relationen. Vi vill att allt ska gå bra så att vi försöker märka endast positiva aspekter i den andra, och samtidigt försöker vi själva visa vad som förväntas av oss, och går med på att försköna vårt verkliga utseende lite. ”Du ska inte försöka spela rollen som en perfekt livspartner”, varnar Inna Khamitova. – I ett försök att möta en partners förväntningar kan du befinna dig i en fälla: att inte kunna förbli oss själva, någon gång börjar vi känna irritation i samhället hos det som hela spelet startades för. Partnern blir en källa till obehag, och det är väldigt lätt att omedvetet börja skylla på honom för detta. ”.

När du lämnar för första gången tillsammans är det viktigt att låta dig vara så öppen som möjligt i relationen. Hur nära är vi villiga att låta en annan person komma till oss? Naturligtvis kommer ingen att ge en garanti för att du kommer att accepteras som du är. Men risken är definitivt värt det.

Hur man hanterar irriterande små saker?

Han är stark, mild, kvick … men han täcker aldrig ett rör med tandkräm. Hon är rolig och bedårande, men hon kan lägga en våt baddräkt ovanpå sin bärbara dator. Det är värt att prata om detta – vänligt och utan anspråk, råder familjepsykoterapeut Inna Khamitova.

Psykologier: vem har liknande påståenden oftare – kvinnor eller män?

Inna Khamitova: Båda irriteras på samma sätt, för var och en av oss från barndomen vänjer sig vid vissa regler, fördelningen av roller och seder som antogs i vår familj, till våra egna ”vardagliga småsaker”. Vanor återspeglar vårt väldigt individuella sätt att leva, och hur en annan person lever – till och med en älskad – i vissa detaljer kan tyckas oss orimliga, irrationella, ovanliga.

Bärna av nya känslor föredrar älskare ofta att inte märka de irriterande vardagliga små sakerna, i hopp om att allt kommer att korrigeras över tid. Ska jag skjuta upp samtalet om detta ämne??

Denna situation tillhör kategorin ”fällor”. Å ena sidan vill älskaren inte skapa en idé om sig själv som en nit-picker och en borrning i partnern. Men att undertrycka sina negativa känslor riskerar han att explodera i ett ögonblick helt oväntat inte bara för partnern utan också för sig själv. När irritation byggs upp kan små saker vara det sista strået. Det är bäst att snälla, utan pretention, prata med din partner inte bara om vissa specifika vanor och gester, utan så mycket som möjligt: ​​fråga om hur ”allt var ordnat” i hans familj och berätta hur det accepterades i din.

Vilket råd skulle du ge till människor som ska spendera relativt lång tid tillsammans för första gången?

Om du vill försöka gissa om något kommer att irritera dig i din följeslagare, ta en närmare titt på hans familj, dess traditioner och vanor. Och det viktigaste rådet: tro inte att kärlek gör en person till en telepatisk person som är skyldig att enkelt läsa dina tankar och förutse önskningar. Ett stort antal familjebåtar kraschade mot den skadliga idén att ”om han älskar, behövs inte ord, han (a) måste (a) förstå och känna. ”. Försök att acceptera en person som han är, behandla hans livsstil som något ovanligt, nytt och – varför inte – hitta något användbart i honom.

* Inna Khamitova – medlem i Society of Family Counselors and Psychotherapists och European Psychotherapeutic Association.

En ny dimension

På sin första semester tillsammans skapar de två början på sin delade historia. Dessa dagar har de en ovärderlig fond med vanliga skämt och roliga incidenter, hemliga ”kod” -ord, intima vanor och ritualer. Dessa skatter som båda tillhör kommer att bli grunden för vilken deras förhållande kommer att byggas och försäkring om de plötsligt spricker. Så resor är inte bara en paus från det vanliga livet, det är bara ett vanligt liv som vi ofta helt enkelt inte har tillräckligt med tid för. Paradoxalt nog kan det som var ett av de första styrketesterna för de två senare bli ett pålitligt sätt att stärka relationen … om de fortsätter.

Ibland tar det bara några dagar för partnerna att bli mättade med den idylliska bilden av en himmelsk semester och känna en ny verklighet: de har möjlighet att bli en helhet – ett par. En gemensam resa blir ofta en resa in i framtiden: det är långt hemifrån att de två kommer till beslutet att leva tillsammans. Och deras återkomst till det verkliga livet äger redan rum i en ny kvalitet..