Berättelsen om Askungen: hur vanliga tjejer blev prinsessor

Nyligen sprider Internet nyheterna: en enkel amerikaner blev en etiopisk prinsessa efter att ha träffat sin utvalda på en nattklubb! Och detta är inte ett isolerat fall … Historien minns många episoder när tjejer från enkla familjer blev en del av en ädel familj.

Ariana Austin och prins Joel Maconnen

33-årige Ariana Austin gifte sig med 35-årige Joel Makonnen, en ättling till Etiopiens sista kejsare Haile Selassie I. Romantiken för detta par började för 12 år sedan, när älskarna träffades på en nattklubb i Washington. Ariana var säker på att Joel var en vanlig advokat, och först när de började leva tillsammans lärde hon sig om hans kejserliga rötter. Bröllopet ägde rum i Maryland, Ariana blev medlem i den kejserliga familjen och kallas nu prinsessan Ariana.

Mette-Marit och kronprins Haakon

De unga träffades 1999 och deras förhållande började utvecklas snabbt. Redan år 2000 avsåg prinsen att gifta sig med Metta. Men flickan hade ett tvivelaktigt förflutet – i sin ungdom var hon i samband med en drogmissbrukare, från vilken hon födde utanför äktenskapet, hon själv använde också förbjudna ämnen. Möjligheten att få en sådan svärdotter gillade inte kungafamiljen, och kronprins nekades en begäran om att gifta sig med henne. Haakon stod på sin plats till det sista och försökte bevisa att den här flickan var hans enda kärlek, och efter ett tag syndade familjen och tillät äktenskap på ett villkor: den framtida prinsessan måste officiellt erkänna ungdoms synder. Efter ett ångerförfarande 2001 gifte sig kronprins Haakon och Mette.

Maxima Cerruti och prins Willem-Alexander

Willem-Alexander anses vara en av de rikaste monarkerna, vilket inte bara kunde påverka hans popularitet: listan över hans romaner inkluderade både barndomsvänner och ganska kända personligheter. Och alla tjejer förenades av en sak – icke-aristokratiskt ursprung. Samma visade sig vara en infödd i Buenos Aires, Maxima Cerruti, den olagliga dotter till en argentinsk maffia. Prinsens utländska fru förutspåddes av en astrolog i en kvinnotidning, och hon hade rätt: Willem-Alexander träffade Maxima på en privat fest i Spanien, och snart hade de en affär. Kungafamiljen accepterade Maxima trots hennes biografi. År 2002 blev Cerruti prinsessan i Nederländerna och förlovade sig med Willem-Alexander, prins av Orange.

Leticia Ortiz Rocasolano och prins Felipe

TV-presentatören föddes i familjen till en sjuksköterska och en taxichaufför och hade vid mötet med arvtagaren till den spanska kronan redan upplevelsen av ett misslyckat äktenskap. Prins Felipe blev inte generad av detta faktum, för han blev kär i Leticia vid första anblicken, hon bokstavligen charmade honom med sitt utseende. Varken kungafamiljen eller den katolska kyrkan motsatte sig alliansen mellan prinsen och journalisten, och 2004 ägde bröllopet rum. Leticia fick titeln Prinsessan av Asturien. Och efter tio år av ett lyckligt äktenskap ärvde paret monarkernas titel: Kung Juan Carlos I abdikerade tronen och överlämnade kronan och septer till sin son och titeln drottning till prinsessan Leticia.

Tessie Anthony och prins Louis

År 2003 tjänade dottern till en tegelplattor och sergeant för den luxemburgska armén, Tessie Anthony, med fredsbevarande styrka i Kosovo, där hon träffade prins Louis av Luxemburg. Prinsens familj var kategoriskt emot ungdomars anslutning, men Louis stred mot deras vilja. De älskande hade en olaglig son, och för att vara med den utvalda avstod prinsen sina anspråk på tronen. Som ett resultat erkände kungafamiljen fortfarande arvtagaren, och Louis och Tessie gifte sig. 2009 tilldelades Tessie officiellt titeln Prinsessan av Luxemburg.

Kate Middleton och prins William

Kate kom från en rik men inte ädel familj, hennes föräldrar – grundare av ett postorderföretag. Historien om Kate och William började för 15 år sedan, när de träffades på universitetet, där de studerade tillsammans. Deras förhållande började som en vänskap som snabbt växte till något mer. De lyckades testa sin kärlek på avstånd: William gick först för att studera vid Royal Military Academy i Sandhurst och sedan till ett militärt träningsläger i Dorset medan Kate stannade kvar för att arbeta i London. Och slutligen, den efterlängtade händelsen som orsakade uppståndelse över hela världen – Prins William gifter sig med Kate Middleton, som fick status som hertiginna av Cambridge. Cirka 2 miljarder människor såg sändningen av deras 2011 bröllopsceremoni.

Jetsun Peme och Jigme Khesar Namgyal Wangchuck

Den unge mannen blev den enda härskaren över Bhutan vid 28 års ålder när hans far abdikerade till hans fördel. Stigande upp tronen insåg Namgyal behovet av äktenskap, men förklarade omedelbart att endast hans älskade kvinna kunde bli hans utvalda (Namgyal själv föddes från föreningen mellan en bror och syster). Dessutom mötte han sitt öde i sin ungdom vid en av de kungliga firandet: efter att ha uppmärksammat en viss åttaårig tjej bestämde han sig för att när hon växer upp kommer han att gifta sig med henne. Och så hände det. Den här tjejen var Jetsun Peme. Det krävde mycket mod för Namgyal att gifta sig med en flicka med icke-aristokratisk bakgrund. Men tack vare denna allians förändrades inte bara kungens liv utan hela staten: härskarnas tradition att gifta sig med sina systrar avbröts och monarkerna själva blev närmare folket.

Sofia Helqvist och prins Carl Philip

Tidigare erotisk tidningsmodell och reality-TV-stjärna Sofia Helqvist blev den första svenska prinsessan av icke-aristokratiskt ursprung på länge. Karl Philip och Sophia träffades 2008, och redan 2010 blev det känt om deras romantik. Först godkände kungafamiljen inte prinsens val, men Helqvist lyckades förändra attityden till sig själv med sina handlingar, särskilt välgörenhetsarbete. År 2015 ändrade Karl Philip titeln avundsvärd brudgum för statusen som en exemplarisk familjeman, och Sofia blev officiellt hertiginnan av Vermland, Sveriges prinsessa..

Ekaterina Malysheva och prins Ernst August Jr.

Designer genom utbildning Ekaterina Malysheva blev den första ryska flickan som fick titeln prinsessan av Hannover och hertiginna av Braunschweig-Lüneburg. Prins Ernst av Hannover och Catherine träffades i London, där Malysheva studerade vid ett prestigefyllt college. Romantiken mellan en prins och en allmänare väckte inte mycket intresse förrän Ernst 2016 föreslog sin älskade. Prinsens far, Ernst August Sr., tyckte inte så mycket om det, han vägrade helt enkelt ta emot flickan i sin familj och ansåg henne vara en förmögenjägare. I motsats till vad hans far ville gifta sig Ernst Jr. med Catherine.